MEDIA

21 mrt. 23

Voetbal International experimenteert met robotjournalistiek

Voetbal International lanceert een innovatie op de site. In het match center – waar live uitslagen en standen bekeken kunnen worden – toont VI uitgeschreven verslagen door robots. Dit is een aanvulling op de reguliere wedstrijdverslagen op de site, die nog steeds door de redactie gemaakt worden. De technologie van het Zweedse bedrijf United Robots is daaraan complementair. Op die manier kan VI nu bij elk affiche een geschreven verslag aanbieden.

Deze samenvatting wordt automatisch gegenereerd op basis van de data van Opta. In tekst wordt niet alleen de uitslag vermeld, maar ook goals, assists, rode kaarten, de gevolgen op de ranglijst en het komende programma van beide teams. Bij buitenlandse wedstrijden legt het verslag daarnaast automatisch focus op Nederlandse spelers. Door te vermelden hoelang zij in actie kwamen.

Deze stap van VI past bij de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Recent heeft de lancering van Chat GPT laten zien dat robots steeds betere teksten kunnen afleveren. VI ziet deze technologie als aanvulling op de reguliere verslaggeving. Zodat ook van een duel tussen twee middenmoters in Spanje altijd een tekstuele samenvatting geboden kan worden. Deze stukken worden vergezeld van het icoontje van een robot. Zodat duidelijk is dat de inhoud niet van de redactie afkomstig is.

De komende tijd werkt VI met United Robots aan het verder verbeteren van de kwaliteit van de samenvattingen. Dat zit met name in details als het weergeven van namen van clubs en teams. Zodat Vinícíus Júnior gewoon Vinícíus Júnior genoemd wordt, in plaats van Vinícíus José Paixão de Oliveira Júnior.

PXR VI 1